Административния съд в София със свое решение №1394 от 27.02.2020 г.

...
Административния съд в София със свое решение №1394 от 27.02.2020 г.
Коментари Харесай

Държавата да оповести пазарните оценки на скандалните горски заменки

Административния съд в София със свое решение №1394 от 27.02.2020 година по административно дело 14202/2019 почете жалбата на WWF България и анулира отхвърли на Изпълнителна организация по горите (ИАГ) да даде отчетите, с които е избрана пазарната цена на всички държавни гори, сменени от страната в интервала 2007-2009 година. Решението на съда не предстои на обжалване. Основният претекст на съда, с който е обосновано правото на обществото да получи достъп до оценителските отчети от ИАГ, е съществуването на надделяващ публичен интерес, изключително когато „ се цели откриване на информация, която може да съдържа данни за корупция и корист с власт, повишение на прозрачността и отчетността на отговорности индивид “.
Оповестяването на оценителските отчети за горските заменки ще даде опция на обществото да разбере освен за какво актуалният агроминистър Десислава Танева и шефът на горите Мирослав Маринов отхвърлиха на огромен брой медии и организации достъп до отчетите, само че и за какво близо година някогашният агроминистър Румен Порожанов не е подхванал дейности за възобновяване на държавната помощ от заменките. Припомняме, че  докладите са направени от притежаваната от МЗХГ държавна компания Агролеспроект ЕООД по възлагане на ИАГ според контракт №242/07.11.2017 година по социална поръчка с неповторим №00772-217-0004. Съгласно контракта отчетите е трябвало да бъдат предоставени на Агенцията по горите през октомври 2018 година, само че в хода на правосъдното дело излиза наяве, че отчетите мистериозно са изчезнали от възложителя им и от незнайно време се съхраняват при различен държавен орган. 
Спечеленото от WWF България дело е от голямо значение и за изясняване на въпроса дали с горските размени страната е ощетена единствено с 80 милиона лв., както заявиха от Министерство на земеделието на 20 ноември 2019 година, или с въпросните отчети е изработен опит да се прикрие противозаконна държавна помощ за шепа олигарси в размер от над един милиард лв.. Припомняме, че редица експертни и журналистически разследвания през последните 2 месеца разкриха фрапиращо разминаване сред действителната пазарна стойност на сменените държавни гори, оценени на база правосъдни експертизи и обществени покупко-продажби, и експертната оценка за непозволената държавна помощ, осъществена от Агролеспроект ЕООД по възлагане на ИАГ. В множеството случай се открива, че държавните оценки са занижени повече от 10 пъти по отношение на действителните пазарни цени.
Ето за какво от екоорганизацията приканват министъра на земеделието госпожа Десислава Танева и шефът на Агенцията по горите Мирослав Маринов в осъществяване на правосъдното решение да дават на обществото цялостен достъп до оценителските отчети, с които е избрана пазарната цена на всички държавни гори, сменени от страната в интервала 2007-2009 година.
От екоорганизацията припомнят, че с Решение на Европейската комисия (ЕК) от 5.09.2014г. по отношение на скица за държавна помощ № SA.26212 (2011/C)  като непозволени са оповестени 132 разпоредителни покупко-продажби за подмяна на частни и държавни горски имоти през интервала 2007 – 2009 година (решението не обгръща заменките на гори преди 2007 година, както и всички аграрни заменки, имащи обща повърхност от над 100 000 дка). Съгласно това решение българската страна бе задължена да откри разликите сред нормативно избраните продажни цени на сменените гори по отношение на действителните пазарни цени в региона на сменените гори, след което да започва процедура по възобновяване на държавната помощ при покупко-продажбите с открити разлики. В резултат на публичния напън и почналото следствие на Европейска комисия, още през 2009 година с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекъснати, а за към този момент сменените държавни парцели бе наложена възбрана за смяна на предназначението. Тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и за възбрана върху разпоредителните покупко-продажби с добитите от частните компании държавни гори. 
Още през 2015 година е изнесенаи информация, че страната е направила опит да разпореди оценката на заменките посредством методика, която да прикрие противозаконната държавна помощ напълно. Тази методиката бе сходна, на тази по която са осъществени самите заменки. След реакция от страна на Европейска комисия, страната бе задължена да употребява методика, която се базира на действителни пазарни цени. На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната компания Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща повърхност 25 хиляди дка единствено при 103 заменки е открита непозволено получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв..
Припомняме, че преди седмица основният прокурор на България Иван Гешев разпореди Министерство на вътрешните работи да стартира инспекция на заменките на гори. Още по тематиката ЧЕТЕТЕ ТУК.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР